Дивовижне мила тварина можна зустріти в південно-східній частині Гімалайських гір — мала панда. Вперше цей неповоротливаый рудувато-коричневий звір, розміром трохи крупніше кішки згадується в китайській літературі XIII століття, проте європейці дізналися про неї лише через 600 років від англійських колонізаторів Китаю та Індії.

Вперше його побачив у 1821 р. англійський генерал і натураліст Томас Хардвік. Він запропонував назвати це тварина словом «хха», заснованому на імітації видаються звірятком звуків, хоча китайці називали його пунья, від якого і походить сучасне панда. Латинська назва — вона сяє кішка, цього тварині дав французький натураліст Фредерік Кюв’є. Статус малої панди досі не визначено; її відносять як до ведмежим, так і до енотовым або куньим, а також виділяють в окреме сімейство пандовые.
Це миле созданье схоже на єнота, а повадки схожі на ведмежі – звідси і дане прізвисько «Котячий ведмідь». Є у тварини і ще одне прізвисько – «Вогняна лисиця» за її надзвичайно яскраву шерсть. Мала панда віднесена в окреме сімейство – пандовые.

Сьогодні червону панду в природному середовищі існування можна зустріти лише в гірських бамбукових лісах китайських провінцій Юньнань і Сичуань, на півночі Бірми, в Бутані, Непалі та на північному сході Індії. Але забавна червона панда прекрасно живе в неволі. Кілька сотень цих звірків містяться в 85 зоопарках світу. Мала панда веде в основному сутінковий спосіб життя, а вдень спить в дуплі.

І ті, кому пощастить за нею спостерігати, із задоволенням роблять це протягом цілих годин. Малі панди витончено лазять по деревах, хоча їжа їх знаходиться в основному на землі. Хоча панди –хижаки, але не більше 90% їх раціону складають пагони бамбука і листя. Частина, що залишилася – ягоди, гриби, дрібні гризуни, плоди і пташині яйця.

Неповоротко пересуваючись по землі, малі панди шукають свій корм – молоді пагони бамбука і листя, гриби, плоди та ягоди. Понад 13 годин у добу займає у них це заняття. Самці і самки не розрізняються в розмірах. В холці панда – 25 см, а довжина тіла – 55-60см, вага може досягати до 6,5 кг. З-за довгого густого хутра тварина здається значно більше, ніж є насправді.

Хвіст довгий – до 47см. Короткі лапки оканчмваются втяжными кігтями, ще один палець знаходиться на зап’ясті –це допомагає панді легко дертися на дерева і тримати в лапах гілки бамбука. Опуклий лоб надає звірку надзвичайну привабливість. Забарвлення малої панди –це його особливість. Шерсть може бути чорною, горіховою або рудою, а мпска біля очей робить малу панду схожою на єнота. Забарвлення і малюнок унікальні у кожного представника виду.

Малая панда

Мала панда