Морські ковзани — це загадкові істоти, які мають незвичайні, але привабливим зовнішнім виглядом і унікальним будовою. Ці створення, розміри яких коливаються від 4 до 30 см, живуть у прибережній смузі серед водоростей.

Дуже схожі на шахового коня, вони мають голову і шию коня, тіло, укладену в колючий броню, що захищає їх від небезпеки і чіпкий хвіст мавпи. Броня настільки міцна, що її майже неможливо зламати навіть у засохлого мертвого морського коника.

Голова морського коника розташована під прямим кутом до тіла. Такого немає в інших морських мешканців. Морський коник плаває у вертикальному положенні, переміщаючись у воді вгору і вниз, він може рухати тільки головою вгору і вниз, а крутити по сторонам не може, але його очі не пов’язані один з одним і рухаються незалежно один від одного, запросто можуть переміщатися і дивитися в різні боки, як у хамелеона.

Найдивніше у морських ковзанів — це те, що дитинчат виробляє на світ самець, який виношує ікринки в особливій об’ємної сумці. Дуже цікаво проходять у морських ковзанів весілля. Знайшовши підходящого нареченого, самочка починає перевіряти його своїми методами: танцями і співом.

Три дні поспіль пари раз за разом піднімається до поверхні води, згинаючись і переплітаючись в химерному танці, переплівши хвости, і досить граціозно кружляють серед водоростей, обмінюючись лузають сигналами. На третій день у самця розбухає порожнину в нижній частині живота, там, де немає броні, є об’ємна сумочка з отвором посередині, нагадує тріщину.

Самка відкладає ікру прямо в цю сумочку. Самець запліднює цю ікру. Шкіра у внутрішній частині сумочки, де вже відкладені ікринки, незабаром стає схожим на губку і наповнюється кровоносними судинами, які відіграють дуже важливу роль у харчуванні та розвитку потомства.

Через місяць — два з сумочки з’являються нові морські ковзани — копія своїх батьків. Морські ковзани не можуть жити довго на самоті. Якщо помирає чоловік або дружина, то через короткий час помирає від туги і інший коник.

Морські ковзани дуже мало рухаються. Зазвичай вони прикріплюються своїми чіпкими хвостами до стеблах рослин і змінюють забарвлення тіла, повністю зливаючись з фоном. Так вони одночасно захищають себе від хижаків і маскуються під час полювання за їжею. Морські ковзани дуже ненажерливі. Вони ловлять все живе, здатний поміститися в їх рот.

Їх рот діє подібно піпетці: коли щоки коника різко роздуваються, видобуток різко втягується в рот. Харчуються ковзани дрібними рачками. Помітивши рачка, морський коник роздивляється його секунду або дві і потім втягує рачка навіть при видаленні видобутку в кілька сантиметрів. Молоді морські ковзани можуть харчуватися по 10 годин в день і з’їдаючи за цей час 3-4 тисячі рачків.

Морские коньки

Морські ковзани