Чорна вдова — це невтішне прізвисько самки павука каракурта. Каракурт (гудзиковий павук) — один з найнебезпечніших павуків південній частині Росії і прикаспійських степів. В Європі більш відомий його «близький родич» — павук мальминьяте. Чому каракурта прозвали чорною вдовою? Вся справа в тому, що після шлюбного періоду вона з’їдає свого «нареченого. А для запліднення однієї самки каракурта необхідно від 12 до 17 самців. У шлюбний період самці шикуються в чергу, кожен з них танцює свій шлюбний танець і запліднює самку, після чого намагається швидко втекти». Прагнучи уникнути такого сумного кінця, багато самці самки приносять комах, яких вона могла б з’їсти. Але ці попередні запаси не завжди рятують чоловіків від смерті. Більше половини з них припадає послужити кормом для своєї «дружини». Щасливчикам все ж вдається втекти, але останнього самка 100% з’їдає. Самки Червой вдови, хоч і отруйний павук, і її отрута є в 15 разів токсичніша отрути гримучої змії, але її укус рідко призводить до смерті. Вони при укусі вводять дуже невелика кількість отрути. Смертність від укусу цього павука близько 1%, але в разі укусу обов’язково звернення за медичною допомогою. Як і більшість павуків, Чорна вдова полює на комах. Полюють з допомогою своїх павутин. Після вони здійснюють невеликі проколи на тілі жертви і висмоктує всю содержимую рідина. Самки каракурта відрізняються від самців не тільки поганими звичками, але й зовнішнім виглядом. Вони набагато крупніше своїх «чоловіків». Павук чорна вдова жіночої статі має півторасантиметровий діаметр, п’ятисантиметрову довжину, глянсову чорно-червоне забарвлення і отруйні щелепи. Дізнатися каракурта можна по червоному плямі посеред чорної спинки. Небезпечні ситуації самка вважає за краще перечекати, забившись у нірку або щілину. Нападає каракурт, тільки якщо сильно наляканий або розсерджений. Самці цього виду набагато дрібніше своїх «чоловік». Їх діаметр тулуба дорівнює чотирьом-семи міліметрів, а разом з ногами не перевищує двох сантиметрів. Отрути бідному самцеві теж не дісталося. Оскільки захищатися йому нічим, павук чорна вдова чоловічої статі просто підтискає всі вісім лапок і лежить нерухомо. Коли небезпека мине, він швидко ховається в який-небудь щелке.

Черная вдова

Чорна вдова